Bir implant ya da tüm ağız implant yapılacağı durumlarda öncelikli olarak detaylı bir muayene önemlidir. Bu nedenle implant düşünülen durumlarda;
- İlk muayenede bireyin ağız içi durumu, diş eti durumu, çürükleri, tedavinin uygunluğu açısından genel bir değerlendirme yapılır.
- Bireyin istekleri, beklentileri öğrenilir.
- Genel sağlık durumu hakkında bilgiler kaydedilir. İmplant tedavisini etkileyebilecek hastalık, ilaç kullanımı olup olmadığı öğrenilir. Sigara içme durumu ile ilgili bilgi alınır ve bu durum ile ilgili doktorunuz size gerekli bilgileri verir.
- Diş sıkma, gıcırdatma gibi alışkanlıklarınız değerlendirilir.
- Sonrasında dental implant planlaması için panoramik röntgen çekilir. Gerekli ise implant planlanan bölgeden periapikal röntgen de alınır. Doktor gerektiğini düşünürse dental volumetrik tomografi çekilerek daha detaylı olarak kemik kalınlığı, çapı gibi veriler değerlendirilir. Çünkü dental volumetrik tomografi ile üç boyutlu (3D) olarak çene kemiğini ve dişleri gösterir. Bu şekilde implant planlaması daha detaylı yapılabilmektedir.
- Kemik eksikliği görülen bölgelerde gerekli kemik grefti, membran (kemik tozu örtüsü) gibi ileri cerrahi planlamaları yapılır.
- İmplant yerleştirilecek bölgedeki diş eti miktarı, hacmi, derinliği muayene edilir. Diş eti ile ilgili bir işlem yapılacaksa planlamalara dahil edilir. Uzun süreler dişsiz kalan bireylerde kemik ile beraber sıklıkla diş etinde de kayıplar meydana gelmektedir. Bu nedenlerle diş eti muayenesi uzun süre dişsiz kalan bireylerde önemlidir.
- Tüm bu incelemeler sonrasında doktorunuz implant tedavisi ile ilgili planlamayı yapar. Bu plan içerisinde kaç implant yapılacağı, hangi marka olacağı, implant üzerine gelecek kaplamaların vidalı olup olmayacağı, implant üstü kaplamanın materyali (zirkonyum, metal-porselen) gibi bilgilerin hepsi bulunur. Kaplamaların materyalinin seçiminde sizin beklentileriniz ve tedavilerin kısıtlamaları göz önünde bulundurularak doktorunuz ile beraber karar verilir. Gerekli ise diş eti tedavileri, dolgular ve kanal tedavileri de bu plana eklenir.
- Yapılan planlamaya göre tedavinin beklenen süresi, gelişebilecek komplikasyonlar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında doktorunuz sizi bilgilendirir.
- Tüm bu aşamaların sonucunda size tedavinizin planı teslim edilir.
- Bu yazılı plan üzerinden doktorunuza sorularınızı, çekincelerinizi bildirebilir, görüşlerini alabilirsiniz. Tedaviye başlamadan önce aklınızda soru işareti kalmamış olması çok önemlidir.